Sportblessure

Het lichaam zit prachtig in elkaar. Hoe spieren en gewrichten op elkaar zijn afgestemd en met elkaar samen kunnen werken. Het is (bijna) vanzelfsprekend. Wanneer je aan het sporten bent train je kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid of snelheid spelenderwijs, en soms doelgericht. Sporten is op vele vlakken gezond; fysiek, mentaal en wanneer je samen sport ook op sociaal vlak.
We kunnen ons lichaam vele grenzen doen verleggen. Maar soms bereik je het plafond, zijn de belastingen te hoog geweest of maak je een ongelukkige val en kan er een blessure ontstaan.

 

Binnen de contactsporten komen verschillende letsels voor. Vooral verzwikte enkels en knieletsel, denk aan een gescheurde voorste kruisband, meniscus of knieband, zien we vaak. Ook (gedeeltelijke) spierscheuringen in kuit of hamstring, ook wel zweepslag genoemd, is een echte sportblessure. Verder kunnen pezen voor langdurig blessureleed zorgen. Ze zijn slecht doorbloed en herstellen daardoor een stuk minder goed dan spieren. Peesirritaties in de schouder komen vaak voor bij bovenhandse sporters, zoals zwemmers, tennissers en volleyballers. Bij hardlopers komen achillespeesklachten, klachten aan de voorzijde en buitenzijde van de knie of hielspoor vaker voor. Binnen de krachtsport zijn de schouders, knieën, rug en polsen kwetsbare plekken wanneer een verkeerde techniek of te zwaar gewicht wordt gebruikt.

 

Wanneer je kampt met een sportblessure is het naast vermindering van een pijnklacht ook van belang om het lichaam weer te trainen. Het herstelde weefsel is nog niet zo krachtig als het oude weefsel was. Voordat je weer op jouw niveau kan sporten zul je het weefsel dus moeten versterken door middel van krachttraining. Onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut krijg je de tools aangereikt om weer op niveau te kunnen sporten.

 

Wil jij begeleiding bij het herstel van je klacht zodat je weer kan presteren op sportniveau?
Neem nu contact op en maak een afspraak bij een van onze (sport)fysiotherapeuten!