Schouder

Wat is het?

De schouder zouden we het meest gecompliceerde gewricht in het menselijk lichaam kunnen noemen. Het is net als de heup een kogelgewricht, alleen is de schouder een stuk minder stevig gebouwd. Mede hierom is de schouder meer afhankelijk van de spieren die rondom het gewricht zitten. De spieren hebben de belangrijke taak om bewegingen mogelijk te maken en tegelijkertijd de schouderkop stevig in de kom te houden.
Door dit continue krachtenspel die tijdens iedere schouderbeweging plaatsvindt, licht overbelasting op de loer. Te lang de heg snoeien, teveel muren schilderen of te fanatiek beginnen met tennissen. De spieren rondom de schouder kunnen al snel pijntjes vertonen. Eerst zijn de klachten vrijwel te verwaarlozen, maar zodra de spieren niet de tijd krijgen om te herstellen zal de pijn over de weken langzaam toenemen.

Veelvoorkomende klachten

Vaak uit zich dit in zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van de schouder en/of uitstraling in de bovenarm. Bij een spier/peesirritatie is er meestal sprake van bewegingsbeperking, zoals de arm niet boven het hoofd kunnen krijgen of de hand niet meer op de rug kunnen leggen. Ook pijn in de nacht komt vaak voor, wat het slapen kan belemmeren. Naast de spieren en pezen is de slijmbeurs een veelvoorkomende bron van pijn wanneer deze ontstoken of geïrriteerd raakt.

Trauma

Zoals eerder benoemd is de schouder een minder stevig. Vandaar dat er snel kans op schade is in het geval van een trauma. We praten van een trauma bij een val of wanneer er een plotselinge explosieve kracht op de schouder terecht komt. De schouder kan hierbij uit de kom gaan (luxatie) of een spier of pees kan (gedeeltelijk) scheuren. In dit laatste geval moet er in sommige gevallen een operatie aan te pas komen, waarbij ze de spier of pees gaan hechten. Dit gebeurd echter niet vaak meer, omdat met specifieke krachttraining vaak een volledig herstel kan plaatsvinden.

Wat doen wij?

Wanneer je last hebt van schouderklachten is het verstandig een fysiotherapeut te raadplegen. Fysiotherapie helpt jou bij het verminderen van de pijnklachten en het terugwinnen van de beweeglijkheid. Op deze manier kan je zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden weer probleemloos uitvoeren.
Wil je meer lezen over de bovenhandse schouderklacht, de diagnose en behandeling hiervan, bekijk dan dit artikel eens.

Soms is het handig om bij een gespecialiseerd fysiotherapeut af te spreken. Zeker in het geval van schouderklachten tijdens sporten of bewegen kan een sportfysiotherapeut jou hulp bieden. Een manueel therapeut kan een uitkomst bieden wanneer er naast schouderpijn ook nek- of bovenrugklachten een rol spelen.

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.