Rug

Wat is het?

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten in Nederland. Ongeveer 2 op de 3 volwassenen krijgt te maken met rugklachten. Soms hebben we te maken met acute rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd. “Het is in mijn rug geschoten”, hoor je dan vaak. Voorover bukken, opstaan uit de stoel en langdurig zitten of staan zijn de meest gehoorde klachten. De rug voelt geblokkeerd, alsof er een band omheen zit. Vaak voel je een scherpe of stekende pijn door de lage rug trekken bij een bepaalde beweging. De pijn kan uitstralen naar de bil of verder het been in.

Aspecifieke rugklachten

Daarnaast kan het voorkomen dat rugklachten er langzaam in sluipen. Over de weken of maanden gaat de pijn steeds meer zeuren en gaat het meer beperken in je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden. Bovenstaande symptomen zijn ook hier meestal van toepassing. Deze vormen van rugpijn noemen we aspecifieke rugpijn. De pijnklachten komen voort uit de spieren, wervel, tussenwervelschijf of een combinatie van deze.

Specifieke rugklachten

De hernia valt onder specifieke rugpijn. Klachten worden niet zozeer in de lage rug ervaren, maar meer in het betreffende been. Dit komt omdat de discus tussen twee wervels tegen een zenuwwortel aan drukt. Hierdoor ontstaan zenuwklachten, zoals tintelingen, doofheid en krachtsverlies in het been. Een hernia kan acuut ontstaan, maar ook over langere tijd.

Wat doen wij?

Fysiotherapie kan verlichting geven bij rugklachten. In sommige gevallen kom je al een heel eind met goede oefeningen en advies. Soms is er meer nodig om van de klachten af te komen. Manuele therapie of sportfysiotherapie (in het geval van rugklachten bij beweeg en/of sportactiviteiten) kunnen een uitkomst bieden. Wij helpen je graag mee in het herstel van je rugklachten en bieden de zorg die jij nodig hebt.

Er zijn gevallen dat een MRI meer duidelijkheid kan geven over je rugklacht. Echter is dit niet altijd het geval. Lees hier waarom.

 

Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.