Pols en hand

Wat is het?

Het polsgewricht en de hand zitten complex in elkaar. Ze kunnen veel verschillende bewegingen maken en behoorlijk kracht leveren. Klachten in de pols of hand zijn vervelend, omdat ze al snel beperkend zijn in het dagelijks leven of uitvoeren van werkzaamheden. Er kunnen stekende of zeurende pijnklachten ontstaan aan de pinkzijde, duimzijde of midden op de pols. De pols kan een knakkend geluid maken bij bewegen, stijf worden, ontstoken of gezwollen zijn. Ook krachtsverlies in de hand, tintelingen of doofheid in één of meerdere vingers komen voor.

Hoe ontstaat het?

De klachten kunnen gerelateerd zijn aan grote inspanning, zoals zwaar tillen, duwen of trekken. Sommige klachten komen alleen tot uiting bij het sporten, bijvoorbeeld bij fietsers, krachtsport (fitness), tennissen of (wand-)klimmen. Maar ook lichte inspanning, zoals typen, schrijven, haken of breien kunnen moeizaam gaan bij klachten.
Wanneer de balans tussen de belasting en belastbaarheid in de spieren en pezen niet goed is afgesteld of wanneer het gewricht niet goed beweegt kunnen er klachten ontstaan in de pols of de hand.

Soms is er een duidelijke oorzaak van pols- of handklachten. Bijvoorbeeld bij een polsbreuk na een ongeluk of val, en bij slijtage van het gewricht. Ook het carpale tunnelsyndroom zorgt voor specifieke klachten. Er wordt dan een zenuw bekneld in de pols die zorgt voor tintelingen in de hand en soms richting de onderarm.

Wat doen wij?

Een fysiotherapeut helpt jou bij het verkennen en beoordelen van je klacht. Vervolgens kan je gericht aan de slag om zo veel mogelijk van je klacht af te komen. Bij Fysiotherapie Gendt werkt een handtherapeut die gespecialiseerd is in klachten aan de pols en hand. Wanneer noodzakelijk maakt zij spalken of schaft zij een juiste brace aan.

 

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij onze gespecialiseerde fysiotherapeut? Klik dan hier.