Nek en hoofd

Hoe ontstaan de klachten?

Pijn in de nek komt steeds vaker voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Mogelijk door de toename van telefoon -, tablet -en laptopgebruik. Steeds meer mensen zitten lange dagen stil achter hun bureau, niet door hebbende dat ze al langdurig met opgetrokken schouders gefocust te werk gaan. Spanningsklachten, al dan niet gerelateerd aan houding en/of stress, kennen de meeste mensen wel. Gevoelige, stijve spieren die naar de schouders of bovenrug lopen. Vaak uit zich dit in moeite met bewegen, zoals omkijken in de auto of op de fiets. Ook kunnen de klachten ’s nachts je slaap verstoren.

Mogelijke gevolgen

Soms kunnen klachten in de nek hoofdpijn veroorzaken. Bij spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (veroorzaakt door nekwervels) is dit het geval. Er ontstaat dan hoofdpijn in het achterhoofd of achter de ogen.
Wanneer je bij het bewegen van de nek schietende pijn of tintelingen richting de arm en/of hand ervaart, kan je te maken hebben met een hernia. In dit geval moet er soms verder onderzoek gedaan worden in het ziekenhuis.
(Wil je meer informatie over de meeste effectieve behandeling van hoofdpijnklachten, dan is dit artikel interessant om eens te bekijken.)

Whiplash

Een andere welbekende nekklacht is de whiplash. Tegenwoordig noemen we dit traumagerelateerde nekpijn. Dit kan ontstaan door een aanrijding van achteren met de auto. Het hoofd maakt een snelle achterwaartse beweging, gevolg door een snelle voorwaartse beweging. Hierdoor kan er veel spanning ontstaan in de nekspieren, soms gepaard met hoofdpijn.

Wat kunnen we doen?

Nekklachten kunnen erg belemmerend zijn in het uitvoeren van je werkzaamheden, sport of dagelijkse activiteiten. Fysiotherapie kan je helpen om van je klachten af te komen. Welke therapie het beste bij jou aan sluit kunnen we samen bepalen bij de intake.

 

Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.