Kaak

Wat is het?

Klachten in de kaak hebben te maken met het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren, ook wel het kauwstelsel genoemd. Vaak ontstaan de klachten door overbelasting. Dit is een gevolg van bijvoorbeeld tandenknarsen, kauwgom kauwen, nagelbijten of de tong tegen het gehemelte aan duwen. Stress speelt hier soms ook een rol in.
Er kan een vermoeide, zeurende pijn rondom de kaken ontstaan. Bijten en gapen kunnen gevoelig zijn. Soms gaat het gepaard met nekklachten of hoofdpijnklachten.

De discus

Een tik of klik horen wanneer je de mond opent of aan het eten bent is niet altijd erg. Behalve wanneer dit gepaard gaat met pijnklachten of wanneer je het gevoel hebt dat de kaak ‘uit de kom’ schiet. In dit geval kan de discus voor klachten zorgen. De discus is onderdeel van het kaakgewricht en werkt als een soort stootkussen. Het verschuiven van deze discus kan een tik of klik veroorzaken. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de kaak wordt gehinderd. Wanneer je de mond niet meer goed kan openen is dit mogelijk het geval.

Wat te doen?

Fysiotherapie kan je helpen bij het verhelpen van deze klachten. Je krijgt uitleg over hoe de mond te bewegen en te ontspannen. Verder kunnen de spieren en het kaakgewricht behandeld worden om klachten te verminderen.

 

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.