Heup

Pijn in de heup komt voor bij mensen van alle leeftijden. Klachten kunnen aan de buitenkant van de heup, in de lies, het bovenbeen of in de bil voorkomen. Vaak omschrijven mensen de pijn als een zeurend, stekend of brandend gevoel. Wanneer de klachten geleidelijk aan steeds erger worden, spreken we meestal van een overbelasting. Op latere leeftijd kan slijtage van het heupgewricht de oorzaak zijn. Ook de slijmbeurs is een veervoorkomende bron van pijnklachten, meestal voel je dit aan de buitenzijde van de heup en kan je moeilijk op de aangedane zijde liggen.

 

Heupklachten kunnen onder andere worden ervaren bij het wandelen, fietsen, traplopen of bij het opstaan uit de stoel. Andere klachten zijn gerelateerd aan een bepaalde sport, zoals liesklachten bij voetballers. Sommige mensen hebben een aangeboren afwijking in de heup (heupdysplasie). Dit kan leiden tot bewegingsbeperking of vroegtijdige heupslijtage. Wanneer heupslijtage de kwaliteit van leven dusdanig negatief beïnvloed, kan er worden overwogen een nieuwe heup te laten plaatsen (heupprothese).
(Wil je meer informatie over de meeste effectieve behandeling van liesklachten bij sporters, dan is dit artikel interessant om eens te bekijken.)

 

Fysiotherapie kan vaak een uitkomst bieden bij heupklachten. Zowel jong als oud, van topsporter tot recreant, iedereen wilt zonder pijnklachten kunnen bewegen. Een fysiotherapeut helpt jou bij het herstel van je pijnklacht en bij het revalideren na een operatie.

 

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.