Enkel en voet

Wanneer je pijn in de voet en/of enkel ervaart kan dit al snel behoorlijk hinderlijk zijn. De voet is immers moeilijk te ontlasten in het dagelijks leven, waardoor de pijn vaak op de voorgrond treedt. Klachten tijdens wandelen, traplopen of sporten horen wij het meest. Meestal is het een stekende pijn die op een specifiek moment in het looppatroon wordt ervaren. Het komt vaak voor dat je naar de pijn gaat lopen. Dit wil zeggen dat je het looppatroon zo aanpast dat je de pijn niet of minder voelt; compensatiegedrag. Wanneer je langdurig compensatiegedrag vertoont, kan het leiden tot andere klachten in de knie, heup of rug. Pas hier dus voor op!

 

De oorzaak van voet- en enkelklachten kan in verschillende dingen zitten. De stand van de voet, verkeerd schoeisel, overbelasting of een combinatie hiervan. Een inversietrauma, door de enkel zwikken, komt vaker voor op het sportveld. Hierbij kunnen de enkelbanden (gedeeltelijk) scheuren of verrekken. Een zwelling (en in ernstigere gevallen ook een bloeding) is dan te zien rondom de enkel.
Bij fanatiek wandelaars en hardlopers komen peesklachten vaker voor. Denk hierbij aan een hielspoor (pijn onder op de hak en/of onder de voet) of een achillespeesontsteking. Dit zorgt voor stekende pijn tijdens het wandelen of hardlopen.
In het geval van een ernstiger trauma kan er een breuk in de enkel of voetbeentjes ontstaan. Met enkele weken (loop)gips moet de breuk weer genezen.
(Wil je meer informatie over de meeste effectieve behandeling van achillespeesklachten, dan is dit artikel interessant om eens te bekijken.)

 

Fysiotherapie kan je helpen bij de revalidatie en herstel van voet- en enkelklachten. Pijnvrij kunnen lopen en sporten gunnen wij iedereen. Een fysiotherapeut beoordeelt wat er voor jouw specifieke klacht nodig is om weer goed te kunnen functioneren. Dit kan bijvoorbeeld de beweeglijkheid zijn, training van spierkracht of tips voor het looppatroon.

 

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.