Elleboog

De elleboog is belangrijk bij het aansturen van de hand en bij het dragen en reiken. Het gewricht wordt gestabiliseerd door vele spieren die van de hand en pols naar de elleboog lopen. Ook vanuit de schouder gaan er spieren naar de elleboog, die hier hun functie innemen.

 

De meest voorkomende klacht is de tenniselleboog. Een overbelasting van een of meerdere pezen aan de buitenzijde van de elleboog. Dit ontstaat door herhaalde bewegingen, zoals bij tuinieren, schilderen en natuurlijk tennissen. Het begint vaak klein met een gevoel van spierpijn. Wanneer er niet voldoende rust en herstel kan plaatsvinden kan het uitlopen tot meer irritatie, een overbelasting. Er ontstaat een zeurderige, soms stekende pijn die kan uitstralen richting de hand. Zo’n zelfde klacht kan ook aan de binnenzijde van de elleboog ontstaan, dan noemen we het een golferselleboog.
(Wil je meer informatie over de meest effectieve behandeling van de tenniselleboog, dan is dit artikel interessant om eens te bekijken.)

 

Na een val kan er schade optreden in of rondom het gewricht en mogelijk moet je tijdelijk in het gips in het geval van een breuk. Er bestaat een kans dat de elleboog stijf wordt en dat buigen en strekken nog maar moeizaam gaat. Soms herstelt dit langzaam vanzelf, maar er kan blijvende beperking optreden. Het is raadzaam een fysio te raadplegen zodat jullie samen kunnen werken aan een goed herstel.

 

Elleboogklachten kunnen langdurig zijn en traag herstellen. Bij een verkeerde omgang met de klacht kan het probleem steeds groter worden. Fysiotherapie helpt je bij het herstel van je klacht. Met de juiste adviezen, oefeningen en behandelingen kunnen we ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk weer zonder klacht kan functioneren.

 

Loop niet te lang met je klachten door!
Direct een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten? Klik dan hier.