Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus (DM) is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel (hoeveelheid suiker) niet in balans kan houden. Dit heeft te maken met insuline, het hormoon wat de bloedsuikerspiegel regelt. Het lichaam reageert niet meer goed op het hormoon en het wordt te weinig of niet meer aangemaakt.

Er wordt onderscheid gemaakt in type 1 en type 2. Het grootste deel van de diabetespatiënten heeft type 2; het lichaam reageert niet meer op insuline en het wordt niet voldoende aangemaakt. Bij type 1 worden de cellen aangevallen door het afweersysteem die insuline maken, een vergissing van het lichaam. Factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes zijn overgewicht, inactiviteit en  voeding.

Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk. Door beweging daalt de bloedsuikerwaarde in het bloed en kan insuline beter zijn werk doen. Samen met uw fysiotherapeut maakt u een op u aangepast oefenprogramma. U zult uitleg krijgen over het behandeltraject en met zorg begeleid worden!