Bekken

Wat is het?

Het bekken verbindt de lage rug met de heupen. Meestal worden klachten in het bekken dan ook ervaren als lage rugklachten of heupklachten. Het bekken bestaat uit twee bekkenhelften en het stuitje. Samen vormen ze een gewricht, het SI-gewricht. Hier vindt niet veel beweging plaats, slechts een enkel aantal graden. Toch kan dit essentieel zijn in het beweegpatroon en bij het ontstaan van rugklachten of heupklachten. Het veroorzaakt een zeurend gevoel onderin de rug, met mogelijk een onderscheid tussen links en rechts. Ook kan het uitstraling in de billen en bovenbenen veroorzaken. Vaak ervaart men klachten tijdens (langdurig) wandelen, traplopen, voorover bukken of opstaan uit de stoel.

Hoe ontstaat het?

Bekkenpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meest voorkomende oorzaak van bekkenklachten is een zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 45 – 89% van de vrouwen tijdens of na de zwangerschap bekkenpijn ervaart. Het bekken wordt gedurende de zwangerschap soepeler, wat uiteindelijk kan leiden tot bekkeninstabiliteit. Voor deze klacht kan je terecht bij onze bekkenfysiotherapeut.
Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld een misstap zijn, het missen van de laatste traptrede of veel eenzijdig werk. Klachten kunnen van het een op het andere moment ontstaan, maar ook over een langere periode van tijd.

Wat te doen?

Fysiotherapie kan jou helpen om zoveel mogelijk van je klachten af te komen. Bewegen en sporten zonder klachten is voor iedereen belangrijk. Een fysiotherapeut kijkt samen met jou waar je klachten vandaan komen. Vervolgens bespreken we behandelingen, oefeningen of de benodigde training door om jou zo goed mogelijk te helpen!

 

Loop er niet te lang mee door!
Direct een afspraak maken bij onze gespecialiseerde fysiotherapeut? Klik dan hier.