Artrose

Wat is het?

Gewrichtsslijtage (artrose) is het achteruitgaan van de kwaliteit van kraakbeen tussen twee gewrichtsoppervlakten. Een gewricht bestaat uit twee botdelen met daartussen een dempend kussentje, het kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor het soepel verlopen van de beweging in een gewricht.  Bij artrose wordt kraakbeen langzaam afgebroken, een onomkeerbaar proces. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen afneemt, neemt ook de dempende functie af waardoor klachten kunnen ontstaan in en rondom het aangedane gewricht.
Ouderdom is de grootste oorzaak van artrose, maar ook overgewicht en (langdurig) zwaar fysiek werk zijn veelvoorkomende oorzaken. De meest voorkomende plaatsen waar artrose optreedt zijn in de knie, heup en handen.

Wat te doen?

Door artrose kan de kwaliteit van leven achteruit gaan. Mogelijk gaat u anders bewegen (compensatie) om pijn te voorkomen, waardoor bijvoorbeeld een overbelasting van spieren kan ontstaan. Aangetoond is dat bewegen en training goed helpt tegen pijn bij artrose. Door middel van spierversterkende oefeningen rondom het gewricht en het verbeteren van de conditie kan fysiotherapie helpen uw kwaliteit van leven positief te beïnvloeden. In dit artikel wordt beschreven wat een goed werkende manier is om pijnklachten te minderen en functie te verbeteren bij knieartrose.
Het kan zijn dat de gewrichtsklachten na verloop van tijd te ernstig worden. Een gewricht vervangende operatie kan hier de oplossing voor zijn. Ook na deze operatie kunt u bij ons terecht om te revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut.

 

Maak vandaag nog een afspraak!