Artrose in de knie

In het tijdschrift ‘Clinical Rehabilitation’ (uitgave januari 2021) beschreef  A. Nigam een onderzoek bij patiënten met slijtage (artrose) in de knie. Er werd gekeken naar het effect van ‘Mobilisation with Movement’ (MWM) als aanvulling op de bestaande behandelmethodes bij knieartrose. MWM is een behandeltechniek ter bevordering van de beweeglijkheid van het gewricht op een pijnvrije manier.
In de resultaten werden de pijnscore, mobiliteit, verschillende functietesten en patiënt tevredenheidsscore meegenomen.

Artrose van de knie

De 40 proefpersonen waren allen tussen de 50 en 70 jaar oud en hadden allen de diagnose knieartrose. Ze werden verdeeld in twee groepen van 20 personen.
De eerste groep kreeg als therapie warmte, krachtoefeningen en oefeningen voor thuis.
De tweede groep kreeg als therapie warmte, MWMs, krachtoefeningen en MWMs om thuis zelf uit te voeren.

 

In de resultaten kwam naar voren dat de groep die tevens de “Mobilisation with Movement” technieken kreeg beter scoorde in kniefunctie, een lagere pijnscore hadden en een hogere tevredenheid aangaven. Dit effect was direct merkbaar na de behandelingen en was na 6 maanden na het behandeltraject nog steeds aanwezig.

 

Mobilisation with Movement technieken zijn onderdeel van de Manuele Therapie volgens het Mulligan Concept.
Bij Fysiotherapie Gendt worden deze behandeltechnieken toegepast en zijn gecertificeerde Mulligan therapeuten aanwezig.

 

Mulligan Concept logo

 

 

 

 

Bron: Nigam, A. et al. (2021). Long term efficacy of mobilisation with movement on pain and functional status in patients with knee osteoarthritis: a randomised clinical trial. Clinical Rehabilitation Jan ;35(1); 80-89.